Schoenen

 

Let op dat ze goed passen, waterdicht zijn en goed profiel hebben. Wandelschoenen zijn prima, ook de "legerkisten" zijn zeker geschikt. Laarzen zijn uit den boze!

wandelschoenenLoop nieuwe schoenen eerst in voordat je een langere tocht maakt. Anders is de kans op blaren (zeer) groot.

 Als je schoenen nat zijn geworden, dan moet je ze nooit direct in de zon, op de verwarming, bij kampvuur of op de kachel drogen. Nat leer is zeer hittegevoelig en "verbrandt" dan heel makkelijk. Het wordt dan broos, hard en scheurt. Indien mogelijk moet je erg natte schoenen opvullen met papier, het liefst papier zonder inkt. Het papier neemt het vocht op en zorgt dat de schoen in model blijft.

Het leer heeft regelmatig verzorging nodig. Grof vuil met een borstel losmaken; eventueel onder de kraan. Let er op dat leer enige dagen nodig heeft om te drogen. Het leer moet regelmatig gewaxt worden of geïmpregneerd.

Impregneren heeft het beste resultaat als de schoenen nog niet helemaal droog zijn. De poriën zijn dan nog geopend en het impregneermiddel dringt dieper door in het materiaal. Laat het impregneermiddel 24 uur inwerken. Gebruik nooit een impregneermiddel met siliconen;  hierdoor worden de poriën van het leer volledig en onherstelbaar afgesloten.

Leer heeft regelmatig wax nodig als voeding, dit voorkomt uitdroging van het leer en daardoor scheuren. De schoenen worden hierdoor ook weer vuil- en waterafstotend.

 
Vind ons op Facebook
Volg ons op Twitter